Trillingbjörken som aldrig blev vår granne...

Jag kommer nog aldrig att bli en sådan "trevlig granne" som är social och generös och släpper in vem som helst i mitt hem bara för att personen råkar bo i samma kvarter som jag... Jag är ingen otrevlig granne, jag är inte sur eller tvär mot mina medmänniskor, jag hälsar och tar i hand och ler ett obligatoriskt leende. Ibland är leendet genuint - då är det som vackrast! Ibland fejkat, spelat. Just... "obligatoriskt".

Men som person är jag och uppfattas jag med all säkerhet som blyg och tyst. Reserverad. Visst kan jag också finna nöje i att diskutera vädret eller Greklandssemestrar eller vilket diskmedel som är bäst eller vad som nu intresserar (eller BÖR/SKA intressera) en äkta Svensson... Förutom Villan, Volvon och Vovven... Men inte alltid. Och på mina villkor...

Innan vi köpte huset växte en - eller egentligen TRE stora björkar på allmänningen bredvid tomten. Ett stort träd med tre stammar. Trillingar... Trillingbjörken finns inte kvar där längre. Vi hann aldrig bli granne med dess grenar, höra hur dess lövverk viskade hemligheter... Nu finns bara en stubbe kvar, en stubbe som berättar att det för inte alls länge sedan växte ett stort, magnifikt träd där!

- Det var då för väl att de fick ned dendär stora björken! säger vår nya granne som står på sin sida om staketet. För att inte framstå som totalt socialt inkompetent svarar jafg något om att ja... jag kan ju tänka mig att det blev mycket björklöv om hösten. Grannen skiner upp.
- Precis! Och så mycket potatis och jordgubbar som vi fått i år har vi aldrig tidigare fått! säger hon. Jag ler och nickar. Glad för hennes skull över hennes potatis- och jordgubbsland. Jodå - jag ÄR glad för hennes skull! Men när jag går in igen och tittar mot platsen där vår andra granne - Trillingbjörken skulle ha bott... så är det inte utan att jag känner ett visst vemod...

Kalla mig knäpp... Men jag älskar att ha Naturen som granne! Naturen... så vacker och trogen... Naturen som andas FRIHET, som välkomnar mig med öppna armar utan att kräva något av mig. Naturen som låter mig få känna precis som jag gör, vara precis som jag är och aldrig försöker tvinga mig att tala när jag vill vara tyst, diskutera ovesäntligheter när jag inte har lust... Naturen dömer inte. Den tränger sig inte på - åtminstone inte i min värld! Den bara finns där och andas stillhet och frihet. Och... JAG ÄLSKAR DEN FÖR DET!

A-L

Hon har bott i det där huset sedan det byggdes på 50-talet. Hon och hennes familj flyttade från ett turbulent Tyskland och slog sig ned - först i ett annat ställe av stan, sedan där. I huset.

Hon sitter i rullstol och två av hennes barn är där för att... tja, titta på huset med oss igen, fråga vad vi vill ha kvar av möbler och dylikt och vad de ska kasta. Vi svarar att vi gärna tar emot de fina möbler som finns där. A-L sitter i sin rullstol och hamnar nästan lite i skymundan, tycker jag. Det är ju ändå hennes hus... det är hon som bott här i så många år, hon som inte längre kan bo kvar utan kommer att flytta till ett äldreboende.

Det är den 13 augusti och för exakt sju år sedan blev vi ett par, M och jag. Nu går vi omkring i det hus som är - eller alldeles strax ska bli - vårt. A-L:s hus. Jag förstår att det är svårt för henne. Åh, SOM jag förstår att detta inte är enkelt för henne!
- Vänta så ska jag hjälpa dig in! säger jag och drar den otympliga stolen över specialramperna över tröskeln in i köket från altanen. Det känns så fel att barnen - två av hennes vuxna barn - ledigt går från rum till rum och visar och frågar... utan att HON är med. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara känslan, men ungefär som att detta är deras beslut (vilket det med största sannolikhet också är) och att de håller i tyglarna för försäljning och sin mors framtid... Att hon inte har mycket att säga till om, liksom.
  Hon ler tacksamt mot mig. Säger gång på gång att jag inte behöver anstränga mig, att det är så knöligt att frakta rullstolen mellan rummen... Och visst är det väl det. Det är trångt på sina ställen och jag får trixa lite för att komma in och ut utan att riskera att klämma hennes fötter eller fastna. M hjälper mig när det behövs.

Det känns så viktigt för mig... Att få fråga HENNE om saker och ting... Vad hon känner, tycker och vill är viktigt! Jätteviktigt! Det är hennes hus vi pratar om, och jag vill att hon ska känna sig trygg med att det kommer att vara i goda händer hos oss! Vi ska ta hand om huset! Den lilla vita bänken utanför ytterdörren som hon tycker så mycket om ska självklart få stå kvar där! Saker som är heliga för henne... de måste få förbli heliga! Jag vill att hon ska veta och känna att jag förstår vikten av affektionsvärde... Vi ska ta hand om ditt hus, A-L! Du behöver inte vara orolig, vi ska ta väl hand om det!

Vissa människor känner man direkt att man tycker om! Och hon är en sådan människa! Jag har inte kännt henne i mer än kanske en timme, men jag vet - och visste redan vid första handskakningen - att hon är en fin och varm människa som jag har stor respekt för! Hon har en vacker själ och ett oerhört spännande och intressant förflutet. Hon har varit med. Hon har sett så mycket som jag inte kan föreställa mig. Upplevt så mycket som jag inte kan ana. Nu ska hon flytta. Och vi ska ta över hennes älskade hus.

Innan vi går säger vi adjö och tar i hand igen. A-L håller min hand och underarm i några extra sekunder och jag lägger min fria vänsterhand på hennes axel innan jag önskar henne lycka till och lovar henne att vi ska ta väl hand om huset. Det känns som att mina känslor är besvarade. Jag har verkligen funnit en vän i henne!

Idag var M:s pappa över till äldreboendet med lite småsaker från huset som vi nog trodde att hon ville ha. Och lite post som skickats till hennes gamla adress. "Hälsa till dendär rara flickan!" ska hon ha sagt speciellt. Och åh... Som det värmde mitt hjärta att höra!

Long time no blog...

Nu har det gått hiskerligt länge sedan jag visade upp några livstecken på nätet... Jag ska inte gå in på exakt vad som hänt eller inte hänt eller varför - jag har haft tankarna på annat! Det får räcka som förklaring! :)

Idag är det 7 år sedan jag och M blev tillsammans. 7 år!!! Och många fler kommer det att bli, för... Idag var vi och pratade med säljaren till det hus vi var på visning på för ett par veckor sedan. Det var många som kom för att titta. Och med det stora antalet spekulanter tänkte jag redan där och då att "nej, det finns inte ens en mikroskopisk chans att vi skulle kunna köppa detta!"
  När jag kom in där... när jag gick runt och tog kort... så kände jag hur jag verkigen GILLADE dethär huset, tomten, läget... Det var så... perfekt på något sätt! Men en dröm. Vi skulle inte kunna få huset jag blivit så kär i... Inte med sådan konkurrens...

Men lite oro på börsen och plötsligt var det bara vi och en köpare till som fortfarande var intresserade. Vi var det i alla fall. Denne andre köpare ville ha en dag på sig att tänka igenom beslutet, och när han gjort det hade han kommit fram till att INTE köpa huset i alla fall...

Vi har ett HUS, M och jag!!! Vi har ett hus!!!

JAG ÄLSKAR DIG SÅ SANSLÖST MYCKET, MIN FINASTE VACKERPOJKE!!!


RSS 2.0